Napelem a tanyánkon

A szüleimmel egy tanyán élünk az Alföld szívében. Ma már kuriózumnak számít, ha valaki tanyán lakik. Az új ismerőseim is mindig csodálkoznak, és egy rakat kérdést tesznek fel arról, hogy milyen tanyán lakni. Nekem ez a természetes, mert születésem óta itt élünk, még a dédnagymamámé volt ez a farm, és így száll generációról generációra. A nagyszüleim velünk laknak a tanyán, de egy külön házban. Van elég hely mindenkinek, mert jó nagy földünk van, mellette meg rengeteg állat. Nem csak magunknak termelünk, a szomszédos városban van egy kis bio boltunk, és ennek a termékkínálatát mi termeljünk meg nagyrészt.

Amikor elmesélem valakinek, aki akkor ismert meg, hogy tanyán lakom, a leggyakoribb kérdése az, hogy nem unalmas-e? Erre az a válaszom, hogy egyáltalán nem, hiszen mindig akad valami teendő, főleg az állatok körül. Ez nekem nem jelent terhet, mert imádom az állatainkat, rengeteg félét tartunk. Vannak csirkéink, libáink, 15 disznó, 10 marha, vagy 20 nyuszink, és persze Elemér, a kecske. Ő az én kecském, már 15 éves korom óta. Úgy volt, hogy őt is eladják anyuék, de annyira a szívemhez nőtt, hogy végül nálunk maradt kvázi házi kedvencként. Először nem értették a szüleim, hogy miért ragaszkodom annyira hozzá, de az évek során ők is megszerették Elcót. És persze vannak a sztenderd házi kedvencek: Murci, Marci, Gyantás és Pezsi cicák, valamint Dinó, Bundi és Tibike kutyusok. Imádom őket, rengeteget szoktam velük játszani, amikor otthon vagyok. Mostanában már ritkábban járok haza, mivel Budapestre járok egyetemre. Igen, ez is egy gyakori téveszme vagy előítélet, hogy a földműveléssel foglalkozó emberek nem elég okosak az egyetemekhez. Ez nincs így, mind a két szülőm diplomás ember és a környező tanyákon is sok a felsőfokú végzettséggel rendelkező gazda.

Amúgy meg a tanyán is van ugyanúgy internet, tévé, vízvezeték meg minden, ami egy városi lakásban is megtalálható. Szóval szerintem nem hogy elvesz, hanem még hozzáad az ember életéhez a tanyasi lét. Én imádom az itteni nyugalmat és csöndet, sok időbe tellett, mire megszoktam a pesti nyüzsgést. De szerintem ez a két életem tökéletesen kiegészíti egymást. A zh-k után nagyon jól esik hazamenni és a nyugalomban feltöltődni kicsit.

Mint említettem, bio boltunk van, ebből is látszik, hogy a szüleimnek és nekem is nagyon fontos az egészséges táplálkozás és a környezettudatosság. Még a traktorunk is elektromos, így nem bocsát semmilyen szennyezőanyagot a levegőbe. Ezen kívül szelektíven gyűjtjük a szemetet és nem használunk nejlon zacskókat, csak nagyon végső esetben.

Egy ideje már foglalkoztatják a szüleimet a megújuló energiaforrások is, mint a környezetbarát energia használata. Szélerőművet azért még nem építtetnének a földjeink szélére, de nagy lelkesedéssel olvasnak utána ennek a témának. Innen jött az ötletük, hogy szereltessenek napelemeket a nagyi és a mi házunkra is, mert ez a beruházás sokkal tudná csökkenteni a rezsiköltségeinket. Apa át is küldte nekem Messengeren annak az oldalnak a linkjét, ahonnan tájékozódtak ezzel kapcsolatban. Több kérdés merült fel bennük, például, hogy lehet-e napelem pályázatot magánszemélyeknek 2018-ban írni, vagy, hogy mennyi idő alatt térül meg egy ilyen befektetés. Azt mondta, hogy minden kérdésükre választ kaptak erről az oldalról, és olvassam át én is, mert hosszú lenne, ha ő magyarázná el, ráadásul ilyen érthetően ő sem tudná elmondani, mint ahogy azt ezen a honlapon tették a szerkesztői.

Végigolvastam tehát ez a honlapot elejétől a végéig, és azt kell, hogy mondjam, hogy tényleg iszonyú hasznos infókkal van tele. Először is megtudhatjuk azt, amit már ezelőtt is tudtam, hogy a napelem rendszer egy nagyon környezetbarát megoldás arra, hogy csökkenthessük a rezsink költségeit. Ezek a panelek ugyan is a fényből (fény energiából) csinálnak elektromos energiát.

Megtudtam azt is, hogy nem csak a Nap energiáját, hanem a szórt fényt és a mesterséges fényt is hasznosítani tudja a napelem, ezért nem csak a napsütéses délutánokon hatékony ez a rendszer. Kiderült az is számomra, hogy a napkollektor és a napelem közé nem tehetünk egyenlőség jelet, ugyanis a kettő nem egy és ugyan az. Két külön módon működő dologról van szó. A napelemek a fényből csinál áramot, a napkollektor pedig a Nap hőjét gyűjti össze, és azt használják fűtésre.

Ami még új infó volt, hogy a fényenergiából a napelem egyenáramot csinál, de az elektromos berendezések meg váltóárammal működnek. Ezért szükség van egy bizonyos napelemes inverterre, ami az egyenáramot váltóárammá alakítja.

A többi részletbe nem mennék most bele, aki akar, a fenti linken utána tud nézni, mert elég fizika szaga van a működési elvek magyarázatának, és én ilyenekbe most nem kezdenék bele. Mindenesetre érdemes elolvasni azt is, mert érdekes. Ezen felül írnak még a különböző típusú napelemekről, és ahhoz is kapunk segítséget, hogy kiszámoljuk, a mi ingatlanunkon mennyi idő elteltével térülne meg a beruházás. Ezt anyuék ki is számolták, és elég kedvező szám jött ki, így rögtön kértek is az oldalon árajánlatot a Pentele Solar Kft.-től.

Azóta a szükséges papírmunka és felmérések mind elkészültek, már csak a felszerelés van hátra. Nagyon boldog vagyok, hogy anyáék végül belevágtak ebbe a projektbe. Biztos vagyok benne, hogy jó döntést hoztak, és remélem a környékbeli tanyák is példát vesznek rólunk, és ők is szereltetnek fel napelemet a házukra, hogy minél inkább környezetbarát legyen a környékünkön az energia előállítása.