Ha megtörténik a baj, akkor is van megoldás!

Mindenki szeret étterembe, vendéglőbe, bisztróba vagy pub-ba járni. Finom ételeket és italokat kóstolhatunk, kiszolgálnak bennünket és csak annyi dolgunk van, hogy jól érezzük magunkat. de mint minden jóból, ebből is megárthat a sok, akár evésről, akár alkoholfogyasztásról beszélünk. Amikor alkoholos italokat reklámozó műsorokat látok, a spot végén mindig elhangzik a mondat: Fogyaszd felelősséggel! De mit is jelent ez?

Ez egy szemlélet, amely a túlzott alkoholfogyasztásra, és az azt generáló problémákra hívja fel a figyelmet, mint például a közlekedési balesetek okozása, vagy a nők terhesség alatti ivása. Ezek létező gondok, ám valamiért még a mai napig is tabunak számítanak.

Ha már megtörtént a baj és az alkohol elkezdi uralni valakinek az életét, mindig van megoldás. Ha beismertük a problémát, és azt, hogy segítségre van szükségünk, számtalan rehabilitációs intézet nyújthat segítséget. A legkiválóbb ezek közül a Felépülök Családi Központ, mely alkohollal és egyéb függőséggel küzdők és családtagjaik számára nyújt segítséget. Az intézmény alapítói maguk is érintettek a témában, személyes tapasztalataik még inkább hozzájárulnak ahhoz, hogy professzionális szinten és maximális hivatástudattal lássák el munkájukat.

Ha úgy döntöttünk, hogy szeretnénk megtenni az első lépéseket, a www.felepulok.hu honlapon minden információt megtalálunk a kapcsolatfelvételre. Telefonszámok, és e-mail cím is a rendelkezésre áll. Konzultációkat veszprémi és budapesti helyszíneken tartanak, a bentlakásos program helyszíne pedig a Balaton-felvidéki Szőc településen található.

Ez történik az első beszélgetés alkalmával

Az első telefonbeszélgetés során, olyan kérdéseket fogunk kapni az addiktológus szakemberektől, melyekre adott válaszok alapján úgynevezett szintfelmérést végeznek. Következtetni tudnak a probléma súlyosságára, valamit arra, hogy az alkoholizmus fázisai közül melyik van jelen. Egyúttal, meghatározásra kerül, hogy mi a következő teendő. Előfordulhat, hogy a beszélgetés után az derül ki, hogy a függő személynek nem a Felépülök Központ terápiájára van szüksége. Ennek többféle oka lehet, például túl fiatal életkor, vagy túl súlyos állapot például. Ekkor sem kell kétségbeesni, hiszen tanácsot fogunk kapni, melyik intézményhez fordulhatunk segítségért.

Ha viszont az állapotfelmérésből az derül ki, hogy jó helyen járunk és tényleg változást szeretnénk elérni, akkor megbeszéljük az addiktológussal, hogy a terápia mely formáját látja a legjobbnak elkezdeni. Létezik az egyéni konzultációsorozat, mely 6-8 egymást követő, heti rendszerességű alkalomból áll. Mivel az alkoholizmus családi betegség és a családtagok felépülése valamit segítségnyújtása, együttműködése is fontos, nekik is igénybe vehető konzultáció.

A szakember úgy látja, hogy a konzultáció-sorozatnál hatásosabb a bentlakásos program elvégzése, minden bizonnyal azt fogja tanácsolni. Ez előrehaladottabb állapotú függőknek javasolt. Olyanoknak, akik már többször próbálkoztak önerőből leszokással, de kísérleteik minden alkalommal kudarca fulladtak. Ahogy azoknak is ajánlott, akiknek két szerhasználat között rövid, néhány napos „tiszta” szünetük van csak, vagy többnapos ciklusokban fogyasztják azt.  

A 28 napos felépülési program helyszíne Szőc, egy csendes kis település a Balaton-felvidéken. Saját tulajdonú ingatlan, diszkrét, csendes helyszínen, ahol nem nyüzsögnek turisták és idegenek. Minden körülmény hozzájárul a sikeres gyógyuláshoz, a helyszín barátságos és szép, ahogyan az oldal galéria menüpontja alatt található képekből is látszik.

A terápia konzultációkból, egyéni- és kiscsoportos foglalkozásokból áll. A folyamatba a családot és a hozzátartozókat is bevonják. A 28 nap alatt családi napot is rendeznek, amikor is a családtagok látogatásával egybekötött családi konzultációt is tartanak.

Ez a rehabilitációs intézet 70-75%-os hatékonyságot tud felmutatni kliensei függőségeinek gyógyítása eredményeit illetően. Számomra nagyon meggyőzőek voltak a honlapon olvasottak és biztos hogy eszembe fog jutni, hogy itt keressek megoldást, ha szóba kerül, hogy bármely barátom, családtagom, ismerősöm az alkohol miatt került bajba.