Spórolj napelemmel és energiatudatossággal!

A természet lágy ölén

Gazdaként sosem gondoltam volna, hogy a tanyánkon előbb-utóbb én fogok az egyik legúttörőbb gazdának számítani. De hát mit csináljak, ha egyszer eljött a modernizálás ideje? Én nagyon szeretem a természetet, már-már szimbiózisban élek vele. A tanyasi létről tudni kell, hogy csak az tud megmaradni ebben a környezetben, akinek tényleg nem igénye a nagyvárosi pörgés. A tanyán megszokod, hogy a magad ura vagy, és hogy egyedül kell helytállnod a nagyvilágban. A tanyán nálad már csak a természet nagyobb úr. Ha azonban jól viselkedsz és jól használod, amit az anyatermészet ad neked, azt mindig meghálálja: friss gyümölccsel, jó terméssel.

Épp ezért kezdett kialakulni bennem az igény, hogy valamit adjak is vissza a természetnek. Hosszasan gondolkodtam rajta, hogyan lehetne még egy kicsit környezetbarátabb életmódra áttérnem. És akkor eszembe villant a megoldás: spórolj napelemmel és energiatudatossággal! Mintha csak egy égi sugallatt lett volna, hogy rátaláltam a sporoljnapelemmel.hu oldalára, ahol többek között ez a szalagcím is szemet szúrt. Igen, de hogyan tudnám ezt megtenni? Gondoltam magamban. Valami halvány fogalmam korábban is volt arról, hogyan működik a napelem, de azt már nem tudtam volna megmondani, mi is pontosan a napelemes rendszer, vagy hogyan tudok egy ilyen rendszerrel pénzt és energiát megtakarítani.

Spórolj napelemmel, okosan

Nos, ebben volt nagy segítségemre a már említett oldal. Az oldalon ugyanis olyan érthető nyelvezettel foglalják össze ezeket az információkat, hogy még egy hozzám hasonló tanyasi érdeklődő, laikus is könnyedén megérti és összerakja a mögöttes logikát. Az oldal nagyon logikus felépítésű, és szépen összeszedi az összes olyan információt, amire szükség lehet, ha az ember át szeretné gondolni a napelemes rendszer telepítésének lehetőségét. Természetesen, mint annyi minden más, így ez is befektetéssel kezdődik, ezt azért nem szabad elfelejteni. Ha azonban hosszú távon gondolkodunk, nem foghatunk mellé, és egy kb. 8-10 éven belül eljuthatunk arra a szintre, hogy valóban kvázi “ingyen” termeljük magunknak a mindennapi életünkhöz szükséges villamos áramot.

Az oldalon persze az olyan tévhiteket is eloszlatják, mint hogy éjszaka áram nélkül maradunk, ha a napelemes rendszerekre állunk át. Ez szerencsére nincs teljesen így, hiszen a hálózatra csatlakozva bármikor vehetünk fel a hálózatból is áramot, de alap esetben a napelemes rendszer is képes annyi áramot elraktározni, amely elég egy háztartás éjszakai működéséhez, fenntartásához. Egy szó mint száz, én mindenkit bátorítok, hogy vágjon bele ebbe a projektbe – spórolj napelemmel és energiatudatossággal te is!