Régi ismerőstől kapott segítség

Mama már 15 éve ugyanahhoz az afrikai úriemberhez jár gyógyszertárba. 2000 ember lakik mama falujában, mindenki ismer mindenkit, és ezt a férfit is. Mama mindig mondta a nevét, de nem sikerült megjegyeznem. Annyit tudok, hogy egy falubeli a felesége, és kettőjüké a helyi gyógyszertár. Természetesen töri a magyart, de ez nem számít, hisz kedves, segítőkész mindenkivel. Ezen kívül nagyon is jól érti a dolgát, mindig minden kérdésre tudott választ adni.

Azért fontos róla beszélni, mert ő az egyetlen a faluban, akinek van napelem a háza tetején. Ő egy két szintes családi házban lakik, aminek az alsó szintje van gyógyszertárnak kialakítva. Tipikus vidéki megoldás, csak úgy, mint a dohánybolt az utcánkban, ami a családi háznak az utcához legközelebb eső szobája, persze átalakítva, és némileg leválasztva.

A gyógyszertárban hónapok óta nem csak a gyógyszerek után kérdezősködnek, de a napelem után is. Mindenkit érdekel, hogy mennyibe kerül, és milyen haszna van neki. Sokan persze csak kíváncsiságból kérdezik, de mama tényleg szeretne napelem rendszert a házára, de anyagi segítségre van ehhez szüksége. Napelem lakossági támogatás segítségével máris könnyebb helyzete lenne mamának, pont, mint a gyógyszertáros úrnak. Ő mesélte mamának, hogy van lakossági támogatás napelem rendszerre. Mamánál egyébként kicsit speciálisabb lenne a helyzet, mivel nála a háznak a teteje nem túl jó állapotú, viszont a 2 garázsos mellék épületnek a teteje 2 éve lett teljesen lecserélve. Tisztában van vele, hogy ki kell jönni a szakembereknek, fel kell mérni a terepet, hisz ez alapos tervezést igényel. Itt a gyógyszertárban kapta a tippet, hogy keresse fel a napelempalyazatok.hu weboldalt, mert ott rengeteg hasznos információval szolgálnak a napelemre vágyó emberek számára. Tekintve, hogy az internet nem áll közel hozzá, de megvolt a weboldal címe, jöttem én a képbe. Megkért rá, hogy nézzek utána és nyomtassam ki a fontos részeket a honlapról, mert szeretne ő is tájékozott lenni. Mama egyébként nagyon friss még agyban, vág az esze, de a számítógéppel bajban van, viszont ilyenkor mindig segítek neki én. Leginkább a lakossági, napelemre szóló támogatás érdekelte, hiszen mindennek az alapja, hogy vajon van e rá elég pénzünk, hisz más esetben, helyszíni szemlének sincsen sok értelme. Ezen kívül szerette volna megérteni a rendszert, hiszen utána felhasználói szinten tudnia is kell mindenkinek, akinek csak napelem rendszere van, hogy tudja üzemelni.

A napelempalyazatok.hu oldalon ezzel kapcsolatos is rengeteg írásos segítség áll az érdeklődök rendelkezésére. Annyit olvastam a napelemekről, hogy egy lakossági támogatás keretében, még én is szívesen belevágnak majd, ha családi házban fogok lakni. Mindig is motivált voltam, hogy megújuló energiaforrásokat használjak, igyekszem a lehető legjobban óvni a környezetemet. És ne hagyjuk azt se szól nélkül, hogy miután behozza az árát, rengeteg pénzünk megmarad, amit előtte áramra, gázra költöttünk volna. Gyakorlatilag utána nincsen más fizetnivalónk, legalábbis a közüzemi számlák közül, mint a vízszámlák, ami pedig egy családi háznál jóval kevesebb is lehet. Azért írom ezt, mert például mamánál is van fúrt kút, így nyáron, amikor nyitva a csap, abból lehet élni a hétköznapokban, feltölteni a medencét, vagy locsolni a virágokat. Remélem, hogy sikeresen el fog készülni a lakossági napelem támogatás segítségével a napelem rendszer, és mama boldog lesz.