Nem egyszerű mulatság a fogkőeltávolítás

Messze a várostól, egy kis csendes falucskában élek. Nem szeretem a város zaját, így ritkán mozdulok ki innen, megpróbálok mindig mindent házilag elintézni, megoldani. Ezt az igyekezetemet jelentősen megkönnyíti az, hogy gazdaságot vezetünk, ezáltal rengeteg élelmiszert termelünk meg magunknak. A hatalmas termőföldjeinknek és az állatneveldéknek köszönhetően szinte csak a saját termékeinket fogyasztjuk, így megkíméljük a szervezetünket a káros, rengeteg tartósítószert, festékanyagot tartalmazó élelmiszerektől.

Vannak sajnos bizonyos dolgok, amiket nem lehet házon belül megoldani. Ilyen a fogápolás is. De természetesen ezen a téren is mindent kipróbáltam már házilag is.

Nagyon fontosnak tartom a szájhigiéniát, így rendeszeresen tisztítom, ápolom a fogaimat. Az egyetlen, amit hosszú évekig nem voltam hajlandó megtenni, az a fogorvos meglátogatása. Mint említettem rendkívül nehezen mozdulok ki az én kedves kis falucskámból, és mivel fogorvosi rendelő csak a városban van, nagyon ritkán látogattam meg. Sokak azért kerülik a fogorvost, mivel tartanak tőle, hogy a beavatkozások fájdalommal járnak. Én egyáltalán nem ezek közé tartozom, hiszen szívesen ültem volna be a fogorvosi székbe, amennyiben a mi falunkban is megtehettem volna ezt.

Egy borongós, esős nap, amikor az időjárás megakadályozta, hogy a gazdaság körüli munkákat végezzem, elkezdtem a fogaimat vizsgálgatni, mivel egy ideje úgy éreztem, hogy nem tudom kellőképpen megtisztítani őket. Felfedeztem, hogy a fogaim belső oldalán jelentős mennyiségű fogkő halmozódott fel. Nagyon megijedtem, hiszen mindig annyira figyeltem a fogaim egészségére, és ezt mégsem vettem észre, pedig valószínűleg nem két nap alatt alakult ki.

Természetesen nem az volt az első gondolatom, hogy bemegyek a városba és keresek egy fogorvost, hanem inkább leültem a számítógépem elé és különböző házi praktikák után kutattam. Bár kissé elzártan élünk, de az internet azért minket sem kerül ki.

A keresőmotor persze néhány másodperc alatt rengeteg jónak ígérkező ötletet dobott ki, így a fogkő eltávolítás házilag már reális lehetőségnek tűnt számomra. A házi praktikák közül elsőként a durva tengeri sós megoldást próbáltam ki. Ez a módszer azonban nem igazán tetszett, mivel úgy éreztem, hogy nem csak a fogkövet, hanem a fogzománcot is ledörzsöli a só. Emiatt néhány perc után félbehagytam a házi kezelést, tehát nem sikerült megszabadulnom a fogkőtől.

Nem vagyok az a típus, aki könnyedén feladja a terveit, ezért újabb megoldás után kezdtem kutatni. Egy fokkal már finomabb, szimpatikusabb módszernek tűnt a szódabikarbónával való fogmosás, ami az internet népe szerint nem csak a fogkőtől szabadít meg, hanem még csillogó fehérséget is kölcsönöz a fogaknak. Ebben már végképp hittem, így nem volt kétséges, hogy kipróbálom ezt a technikát is. Hosszan tartó dörzsölés után, azonban mégsem tűnt el maradéktalanul az a ronda fogkő. Bár szemmel láthatólag javult valamit a helyzet, azonban csak minimális szinten. El tudom képzelni, hogy azoknak, akiknél csak kis mennyiségű fogkő alakult még ki ez megfelelő megoldás, azonban az én számban a fogkő, olyan nagy mértékben halmozódott fel, hogy ez az eljárás sem volt kellőképpen eredményes.

Na, ne gondoljátok, hogy a fogkő eltávolítás házilag itt már véget is ért nálam. A magyar ember három előtt sosem áll meg, így én sem voltam hajlandó. A szezámmagos praktikában sajnos már nem is hittem, de ennek ellenére sem bírtam volna kihagyni. A metódus lényege, hogy egy kis adag szezámmagot alaposan összerágunk, majd az így keletkező pépet egy ideig a szánkban tartjuk. Ezután a trutyivá vált magokat kiköpjük, a szánkat pedig kiöblítjük. Ez annyira volt hatásos, amennyire annak hangzik. Semennyire! Nem mellesleg még utálom is a szezámmagot, tehát ez egy szörnyű élmény volt számomra.

Ezek után már nem volt más választás, útra kellett kelnem, be kellett mennem a városba. Nem örültem, de a fogaim egészsége jóval többet számít nekem, mint egy kis kellemetlenség.

A fogorvost megkértem, hogy vizsgálja át az összes fogamat, mivel úgy gondoltam, hogy ha úgyis be kellett jönnöm, legalább több legyet üssek egy csapásra. Azonban, amit a fogorvos mondott, azt nem akartam hallani: fogszabályzót kell csináltatnom. Nyilvánvaló, hogy egyből azt válaszoltam, hogy erre semmi szükség, mivel engem esztétikailag nem zavar a fogaim helytelen állása. Azonban a szakember szerint a fogszabályozó célja az én esetemben, a két állcsont harmonikus érintkezésének kialakítása, mely magában foglalja a fogívek megfelelő formájának és funkciójának a létrehozását, az állcsontok és a fogak rendellenességeinek megszüntetését. Korábban sosem hallottam róla, de a fogorvos felvilágosított, hogy a helyes rágófunkció kialakítása elengedhetetlen az emésztőrendszer megfelelő működéséhez, míg a fogak sorba állítása megkönnyíti a tökéletes szájhigiéné fenntartását, ezzel megelőzve a fogszuvasodás és a fogínygyulladás kialakulását. Tehát a szájhigiénia szempontjából is elengedhetetlen számomra a fogszabályzó.

Jól tudtam, hogy a fogszabályzó viselése viszonylag sokáig, akár több évig is tarthat, miközben rengeteg kontrollvizsgálatra kell járni. Ez pedig együtt jár azzal, hogy rendszeresen be kell utaznom a városba. Legfőképp emiatt keserített el a hír, de nincs mit tenni, sokáig szeretném megőrizni az egészséges fogaimat, így eszembe sem jutott, hogy ne vállaljam be a kezelést. Sajnos még nem lehet tudni, hogy mennyi ideig fog tartani, mivel az összegyűjtött információk ismeretében készül el az egyéni kezelési terv, és csak ezután lehet beszélni a kezelés lépéseiről és időbeli lefolyásáról.

A fogorvos az ijedségem láttán közölte velem, hogy csak akkor vállaljam be a kezelést amennyiben van türelmem hozzá, mivel az biztos, hogy ez egy hosszabb folyamat lesz. A betegek részéről pedig elengedhetetlen a megfelelő együttműködés, a rendszeres kontrollokon és aktiválásokon való megjelenés. A tökéletes, egészséges fogsor csak így alakítható ki.

 A fogszabályzó levétele után még jön egy retenciós fázis, amiben az a cél, hogy megőrizzük a hosszú idő alatt elért eredményt. Ebben az időszakban kivehető készüléket kell hordani – például kivehető lemezt, esetleg átlátszó sínt – amiknek a hordási ideje a fogszabályzó hordási idejének a kétszerese. Amennyiben valaki ezeket már nem hordja, a fogak könnyen visszarendeződhetnek az eredeti állapotukba és kárba megy a sok pénz és energia.

Bár nem tűnik valami fényesnek a fogszabályzó kezelés, bevállaltam. A kezelés előtt, amennyiben szükséges – és számomra persze szükséges – megtörténik a fogkőeltávolítás, a szuvas fogak tömése, a nem megfelelő tömések cseréje, a gyökérkezelésre szoruló fogak ellátása, illetve a menthetetlen fogak kihúzása. Jelenleg mi itt tartunk.

Szerencsére a fogkőtől, bár nem házilag, de sikerült megszabadulnom. Egyáltalán nem bánom, hogy elmentem a fogorvoshoz, hiszen örülök, hogy kiderült a probléma, ami idővel meg is fog oldódni. Néhány év múlva tökéletes lesz a fogsorom, a szájhigiéniám pedig kitűnő. Nagyon szeretném, ha már itt tartanánk…