Napelemfarm épül a “zöld” működésért és a fentarthatóbb jövőért

Sok olyan beruházásunk van, amit kis cégek nem tudnak kielégíteni.

Ahhoz, hogy néhány komolyabb termelési feladatot a lehető legmegfelelőbben el tudjunk látni, nagyon sok energiára van szükség. Ilyen sok energiát pedig nem lehet olyan könnyen előállítani.

Mindenhol azt lehet látni, hogy a földünk pusztul, hogy át kellene állnunk megújuló energiaforrásokra, le kellene állnunk a szemeteléssel. Sok olyan telep, vállalat van, akik ezt komolyan is veszik és igyekeznek leállni a mértéktelen környezetszennyezéssel, a megújuló energiaforrások használatára, a felelősebb termelésre és a termékeiket tekintve pedig a szelektíven gyűjthető, újrahasznosított elemekre fektetik a hangsúlyt.

Az ilyen, környezettudatos cégeké a jövő, ők vezetik be elsőként azokat az újításokat, amikkel a földünket védjük, amiket lehet, hogy egy-két év múlva minden vállalatnak be kell vezetnie.

Ha szemfülesek vagyunk, figyelemmel kísérjük az aktuális politikai irányvonalakat és a közhangulatot, akkor előre megjósolhatjuk, hogy milyen komolyabb jogi változtatások érinthetik a szervezetünket, gyárainkat a nem is olyan távoli jövőben.

Ha igaz úttörők akarunk lenni a termelésben, illetve valami komolyabbal szeretnénk a termékeinkre irányítani a figyelmet, akkor nekünk is át kell állni a minél „zöldebb”, azaz környezetkímélőbb gyártásra és működésre.

Természetesen, ha nem csak ennyire sarkalatosan üzleti célokat tartunk a szemünk előtt, akkor is fontos belátnunk, hogy a fenntartható termelés és fejlődés a kulcs ahhoz, hogy a bolygónk még sokáig létezhessen a jelenlegi formájában. Ehhez nem kell közgazdásznak, jogásznak, vagy szakértőnek lenni. Bárki láthatja és érezheti, hogy ne jó irányba haladunk.

Azt gondolom, hogy a zölddé válás egyik legnagyobb lépése, hogy megújuló energiaforrásokkal igyekezzünk ellátni a vállalatunk működését. Néhány termelési folyamat úgy tűnhet, hogy kivitelezhetetlen csupán megújuló energiaforrások használatával, de ez persze nem igaz.

Nem is olyan régen jártam Siófokon, ahol az egyik sportcsarnok parkolója mellett elhaladva tűnt fel, hogy elképesztő mennyiségű napelem található ott. Valóságos napelemfarm van a parkolóban, és ezt látva az én kételyeim is kissé eloszlani látszottak. Egy napelemfarm elegendő lenne a cégünk teljes áramellátásának a fedezéséhez. Kételkedtem az ötletben, mert nem láttam még kifejezetten jó példát. De ha Siófokon is megoldható egy sportcsarnok napelemmel való működtetése, akkor én is képes vagyok igent mondani a megújuló energiákra.

A napelemek mellett más energiaforrásokat is használhattunk volna. A szél erőművek is hasonlóan hatékonyak lehetnek áramellátás szempontjából, mint egy napelemfarm, de én mégis úgy döntöttem, hogy a nap éltető energiáját fogjuk kihasználni, hiszen a szélsőséges időjárás miatt a szélerőművek szerintem egyre megbízhatatlanabbá váltak.

Az ötlet után szembe kellett néznek azzal a problémával, hogy az országban igen kevés olyan kivitelező van, akik képesek lennének egy számunkra megfelelő napelemfarm megépítésére.

A legtöbb, napelemekkel foglalkozó cég ugyanis kifejezetten a lakossági igények kielégítésére törekszik és nincsen meg a szakmai és anyagi hátterük ahhoz, hogy egy komolyabb napelemfarm kivitelezését vállalni tudják.

Szerencsére sikerült találnom egy olyan céget, akik megfelelőnek bizonyulnak, képesek egy hatalmas napelemfarm építésére. A napelemprojekt.hu oldalán számos, már megvalósított napelemfarmról és sikertörténetről lehet olvasni, így én is őket választottam a kivitelezéshez. Hiszen egy olyan cég, akinek már van gyakorlata a hasonló projektekben, biztos, hogy boldogulni fog egy újabb napelemfarmmal.

Így kerültünk szorosabb kapcsolatba. Az oldalukon található tájékoztatók, sikertörténetek és a korszerűsítés szükségességére felhívó írások teljesen levettek a lábamról.

Már bele is kezdtünk a megvalósításba, az első lépcsőn túl vagyunk. Egy napelemfarm megépítse nagyon költséges, de a gyárak hosszas fennmaradásához és az élhető jövőhöz ez a kulcs.

Segítettek abban, hogy milyen támogatásokat tudunk vállalati szinten felvenni a napelemfarm megépítéséhez, az árajánlat kidolgozása után pedig meg is kötöttük a szerződésünket, és lassan el is kezdődnek a munkálatok. Eleinte még nem tudunk 100%-ig megújuló energiával működni, de rövidtávú vállalati céljaink között szerepel ez is, és mondhatjuk, hogy az első lépéseken már túl is vagyunk.

Remélem, jövő ilyenkor már megújuló energiával működhetünk.