Napelem telepítés részletei és fontos tudnivalók

Amióta megemlítettem, hogy a szüleim napelemet szereltettek a tanyánkra, nagyon sok kérdéssel fordultok hozzám. Arra gondoltam, hogy egységesen megpróbálok válaszolni ezekre a kérdésekre és tisztázom a napelem telepítés részleteit.

Tényleg nulla forint a villanyszámlánk?

Könnyebb azt mondani, hogy egyik hónapban tizenkét forint, aztán mínusz kétszáz, aztán százhatvan, aztán tényleg nulla, következőkor meg ismét száz valamennyi. De ezek az összegek annyira minimálisak, hogy nyugodtan kijelenthetem, hogy nulla. Az érdekesség az, hogy arra szinte senki nem kérdezett rá, hogy ez hogyan lehetséges. Mindenki azt hiszi, hogy hirtelen nem kezdjük használni a hálózatból érkező áramot, csak azt, amit a napelemeink hoznak létre? Ez igazából nem így van, ez túlságosan idillikus állapot lenne. Úgy képzeljétek el a dolgot, hogy van egy két irányba mérő villanyórátok és rossz idő esetén, amikor sokáig nem süt a nap, ez a villanyóra méri, hogy mennyi áramot fogyasztottatok el a hálózati áramból, a fogyasztótól. Aztán fordítva is működik, ezért két irányú. Gyönyörű, verőfényes napokon a napelemeid nagyszerűen működnek, de ha te épp nem vagy otthon és nem használsz semmilyen áramforrást, vagy csak minimálisat, akkor mi történik az általad termelt árammal? Belekerül a hálózatba, a két irányú villanyóra pedig nézi és számol. így jön létre a minimális villanyszámla.

Az én házamra is lehet napelemet rakni?

Valószínűleg igen, de ennek nem én vagyok a megmondója. Ha jelentkeztek árajánlat kérésre, akkor a szakemberek meg tudják ezt nektek mondani. Én annyit tudok, hogy kellően erős kell legyen a tetőszerkezeted ahhoz, hogy megtartsa a napelemeket, valamint a dőlésszöge is jó kell legyen és a fekvése is a háztetőnek. De ezt mind a szakértők tudják megállapítani, miután megnézték, hogy hova szeretnéd felszereltetni. Ha pedig nem felel meg az elvárásoknak az adott épület és tetőszerkezet, akkor lehet a földre is telepíteni a napelemeket, gondolom olyat is látatok már. A tetőre rakni szerintem csak azért jó, mert helyspórló megoldás.

Kell venni akkumulátort is?

Nem. Akkumulátor csak akkor kell, ha olyan helyre szereltetsz napelemet, ahova még egyáltalán nincs bevezetve áram. Máskülönben nem éri meg, mert ha épp rossz idő van és kifogyasztottad az akkumulátor tartalmát, akkor áram nélkül maradsz kitudja mennyi időre. A fentebb már bemutatott megoldás azonban tökéletesen működik, és soha nem kell aggódnod, hogy visszakerülsz az őskorba. Akkumulátor helyett egy invertert kell vásárolni, meg a két irányú villanyórát.

Ugyanolyan áramot csinál-e a napelem, mint ami a falból jön?

Nem, de az előbb említett inverter ezt megoldja. A különbség az, hogy a napelem egyirányú áramot termel, míg az eszközeink kétirányút használnak. Tehát az előbbit alakítja át az utóbbivá az inverter.

Nem lesz csúnya tőle a háztető?

Szerintem nem, de ez ízlés kérdése. A sötét szín nekem jobban tetszik, mint a kopott narancssárga cserepek a házon.

A szüleid hogy fogtak neki az egésznek?

Jelentkeztek árajánlat kéréssel. Először egyeztetettek édesapámmal telefonon egy időpontot, aztán akkor ismét felhívták őt, akkor már egy szakember és akkor nagyon sokat beszélgettek az otthonunkról: hol van, mekkora a ház, milyen elektromos eszközeink vannak, mekkora az átlagos fogyasztásunk. Ilyenek. Aztán már tovább nem is követtem a dolgokat, egyeztettek még sokat, segítettek a papírügyek intézésében is, voltak terepszemlén is. Aztán egyszer, egy korán reggelen megérkeztek, amikor én még az állatokat etettem, és aznap estére már kész is volt, fel volt szerelve a tetőre minden, ami kellett. Persze még ezután egyből nem tudtuk használni, mert várni kellett a csigalassúságú villanyszolgáltatóra, hogy kifáradjon és engedélyt adjon rá, meg leellenőrizze a két irányú villanyóránkat. De azóta is folyamatosan működnek.

Na remélem kitárgyaltam a témát és minden kérdésetekre választ adtam, mert szeretnék visszatérni ahhoz, amihez igazán értek, a gazdálkodás! Ha más kérdésetek van, akkor jelentkezzek árajánlatért. Ez nem kötelez semmire, nem muszáj utána belemennetek a dologba, de legalább igazi szakértők segíthetnek nektek.