Milyen kihívásokat hoz, ha vidéken szeretnénk gyereket nevelni?

A vidéki élet romantizálása nagyon jellemző mostanában, hogy mindenki szabadulni akarnak a metropolistól. Budapesten élő ex-vidékiként pontosan tudom, hogy mi ennek az oka. A vidéki élet egyszerűsége és nyugalma azonban némi ferdítéssel igaz csak. Tanyasiként töltött éveimből nem sok olyan napra emlékszem, mikor kivirágzott volna a számban az unalom, sőt… Minden reggel fel kell kelni az állatokhoz, meg kell lesni a kertet, ki kell takarítani a karámokat, vizet kell engedni a vályúkba. Ha minden rendben van, akkor jöhet a reggeli és egy kis lazítás. Szezontól is függ, hiszen a téli időszak valóban nyugodtabb, lévén még a fű se nő, szó szerint. Azonban családostul ez megint más. Persze, mikor a gyerekek már nagyobbacskák, akkor az is sok segítség, hogy elvégzik a maguk kis feladatát; meglocsolják a növényeket, szórnak kukoricát a tyúkok elé és így tovább.

De újszülött gyermekkel ez nem lehet könnyű, hiszen a család és a tettre kész nagymama jó eséllyel nem él velünk a gazdaságban. Így magukra vannak utalva a friss szülők. Miközben a tanya nem lesz hirtelen önellátó. A nehézségek ellenére sem cserélném el soha a vidéki életet a városira. Holott, utóbbiban is sok mindent kedvelek (színház, mozi, romkocsmák, múzeumok stb.).

Nemrég segítettem egy barátom családjának kiköltözni egy pár hektáros tanyára. Otthonos vályogház áll a telken és veteményeskert, amit néhány gyümölcsfa vesz körül. Két ló, négy kecske, hat tyúk és egy fejős tehén büszke gazdái, és persze a három kutyáról se feledkezzünk meg, akik közül kettő még kölyök. Most, hogy a baba is hamarosan megérkezik, elkezdtek aggódni, hogyan fogják bírni szusszal.

Csak férjünk be a kocsiba…

Eszembe jutott, hogy úgyis hasznos ajándékkal akartam meglepni őket, és egy sportos babakocsi nagyon jól jönne nekik a vidéki terepen. Tudtam, hogy egy klasszikus kocsira is vágynak, de azt már a nagyszülők megfinanszírozták. A klasszikus kocsijuk is inglesina márkájú, így a sportosból is ezt választottam.

Sok boltot végigjártam, hogy nézelődjek, de végül az inglesina classica babakocsi tetszett meg a legjobban. Óriási előny, hogy a babakocsi könnyű, így nem kell a kismamának tonnákat emelnie, hogyha jön egy akadály. Mivel szeretnek hétvégente kiruccanni a közeli kisvárosba egy fagyira vagy egy múzeumba, így szempont volt, hogy beférjen a négyszemélyes autó csomagterébe a babakocsi. Az inglesina classica babakocsi kicsire összecsukható és pehelysúlyú. A tervezők ügyeltek a biztonságra, hiszen egy babakocsi esetében mi sem fontosabb ennél a faktornál. Ezért öt pontos biztonsági övvel szerelték fel ezt a sportos babakocsit. A praktikusság kedvéért a karfák levehetőek és a háttámla is állítható, amely a kicsi kényelme szempontjából sem utolsó. A lábtartó és a tolókar szintén állítható, és az ülőrész is vastagon párnázott.

A sportos anyukák babakocsija

Az inglesina classica babakocsi könnyű és egyszerre masszív, ami nekem mindig a legjobb párosításnak hangzik. Ugyanúgy, ahogy túrafelszerelésből is ezeket kedvelem, így a baba holminál is azt éreztem, hogy ezek jó pontok. A meleg időben napellenző védi a kis utazót, míg hidegben a lábzsák. Tizenöt kilós terhelésével pedig tökéletes az egész napos vidéki lótifutihoz, de kisebb városi kiruccanásokhoz is. Szervizelni is van lehetőség a babaverda.hu cégnél, 10.000 Ft kezdő összeg ellenében.

inglesina classica babakocsi
mindenkinek jót tesz egy erdei kiruccanás a jó levegőn

A https://www.babaverda.hu/ oldalon még rengeteg mindennel fel lehet szerelni a babakocsit. Nekem legjobban a szúnyogháló tetszett, hiszen nincsen idegesítőbb, a kellemes nyáresti séták közben az arcunk előtt bolygó vérszívóknál.

Miután megérkezett a világra barátaim csodaszép kislánya, mondtam nekik, hogy erről az oldalról rengeteg mindent beszerezhetnek még. A téli hidegben az első dolog, amit rendeltek egy praktikus bundakesztyű volt, amit rá lehet tenni a babakocsira, így nem fagy le az anyuka vagy apuka keze a kocsi tologatása közben. Esős napokra praktikus beszerezni egy esővédő fóliát a baba járgányra, ami csupán 2490 ft-ért elérhető a babaverda.hu oldalán.

Hogyha hasonló helyzetben vagy, és fogalmad sincs, hogy pontosan mire lenne szüksége a barátaidnak, akkor válaszd az ajándékkártya lehetőségét. A a baverda.hu-nál három összeg közül választhatsz, az első 10.000 Ft, a második 50.000 Ft, míg a harmadik egy nagyobb összeg, 100.000 Ft. Tökéletes megoldás lehet, és akár többen is meghívhatjátok őket egy nagyobb összegű ajándékkártyára, így biztosan azt kapnak majd, ami nagyon kell. Ha baba érkezik a családba hajlamos mindenki rögtön millió számra elárasztani az újdonsült szülőket aranyos rugdalózókkal és játékokkal. Pedig általában nem ezekre van a legnagyobb szükség, és a túl sok felesleges holmi csak extra stresszforrás lehet. Inkább mindig kérdezzük meg a szülőket, hogy minek örülnének. Egy unokatestvéremnek is most született babája, és a szüleim hasonlóan tettek. Meg is mondták, hogy elengedhetetlen lenne egy autós gyerekülés, mivel sokat mászkálnak. A szüleim ki is néztek egyet a babaverda.hu oldalán.

A te babád is szeret az autó zümmögésére és ringatására szundítani?

Súly szerint vannak besorolva az autós babaülések, de mivel az új rokon még csak pár kiló, így a 0-13 kg közöttieket nézték meg a szüleim. Az egyik típus megtetszett nekik, a 4 baby Colby Deluxe Multifunkciós gyerekülés. Ez a húszezer forintos beruházás nem sok egy ajándéknak, viszont sok lehet egy fiatal párnak, akik így is rengeteg mindent vettek már meg, így erre esett a választás.

A gyerekülés több színben is elérhető, ők zöldet választottak. Mivel univerzális darab, így az autón kívül is tökéletes a csöppség hordozására. A szűkítő betét miatt a baba feje és dereka is stabilan van. Így a kocsiban már mindenki kényelmesen fog utazni. Hogyha a babóca elpilledt az autóban, akkor nem kell kifejteni a hordozóból, és így felkelteni. Hanem hordozóstul lehet is menni a hálószoba felé. Az ilyen autós hordozót a menetiránynak ellenkező irányba kell bekötni a jobb első vagy a hátsó ülésre. Három ponton kell rögzíteni a biztonsági övvel, hogy meglegyen a teljes biztonság.

A légzsákra is figyelni kell , főleg az első ülésnél. Csak akkor szabad a babát az első ülésen utaztatni, hogyha nincsen beszerelve azon az oldalon légzsák. Hogyha vége van a kocsikázásnak, akkor hintáztatáshoz vagy etetőszéknek is használható a hordozó. Mondhatjuk, hogy ez a babahordozók svájci bicskája. Pont emiatt még jobb ajándék lehet, hiszen sok mindenre tudja majd használni a család.

Hasznos dolgot ajándékozz felesleges kacatok helyett!

Legyen az babkocsi, etetőszék, mosható pelus, babaágy vagy autós babahordozó, mind hasznos ajándék lehet egy friss szülő párosnak. Mindig jobb érdeklődni, hogy mire lenne szükségük, és így igazán hasznos dolgokkal meglepni őket. A sportos babakocsi azóta is remek szolgálatot tesz, és jól bírja a sok rohangálást. A barátnőm ugyanannyira, ha nem jobban imádja a pehelykönnyű és masszív babakocsit, mint a kislánya. Az autós ülés is bevált, a gyerkőc sok átszunnyadt esti kocsikázást töltött már el benne, a szülők nagy örömére.