Miért nem közlekedik inkább mindenki motorral?

Már régóta foglalkoztat a rejtély: maikor akkora a dugó a városban, hogyaz ember egyetlen centimétert sem tud mozdulni a kosijával, miért nem vált egyszerűen motorra mindenki? Miért kell a régi közlekedési eszközökhöz ragaszkodni, és miért nem próbálunk ki valamit, ami sokkal praktikusabb?

Nem is olyan nehéz a kezdet

B125-ös jogosítványt az autós papír birtokában néhány órányi vezetés alatt szerezni lehet és nem is drága a tanfolyam vagy a motorozás. Ezzel a típusú papírral már egész szép járgányokat lehet vezetni. Ezek akár 15-20 kilométeres napi indulásra is alkalmasak.

Létezik egy oldal a neten, ami még a legamatőrebb, legzöldfülűbb kezdő motorosnak is megadja az első löketet:

Profi segítség a motoros jogosítványod megszerzéséhez, amit mástól nem kapsz meg (infók + kedvezményes kuponok az elinduláshoz)

Tényleg minden megvan a kezdéshez, ami számít, így aztán az elindulás nehézsége nem lehet kifogás.

Motorral olcsóbb

Motorral ráadásul lényegesen olcsóbb a közlekedés. Nekem egy kisebb teljesítményű gépem van, ez a városban körülbelül feleannyi üzemanyagot fogyaszt, mint a családi autónk. Szerintem ez mindent elmond… Ráadásul bárhol parkolhatok vele, ezért a tavaszi szezonban még a belvárosban is olcsón közlekedek, egyáltalán nem kell aggódnom amiatt, hogy nem tudok valahol megállni vagy hatalmas összegeket kell fizetnem a parkolásért valami mélygarázsban vagy eldugott helyen.

Motorral gyorsabb is

Az idő is pénz, ezt nem szabad egyetlen percig sem elfelejteni! A motorral kielőzhetem a kocsisort a piros lámpánál, gyakran a legnagyobb dugóban is tudok haladni, vagy könnyedén megtalálni a menekülőutakat. Sokkal kisebb kihívás terepre menni a járgánnyal. Az én gépem elég jól bírja a strapát, akár az útpadkára is le tudok hajtani vele, ha nagyon tragikus a közlekedés.

Amióta tavasszal és nyáron, vagyis a szezonban szinte csak motorral közlekedek, lényegesen több szabadidőm marad. Az egyetlen hátrány, hogy a motoron nagyon kell figyelni – így aztán, ha valahol mégis araszolni kell, sokkal kisebb arányban hallgatok hangoskönyveket.

Motorral egészségesebb

A motorozáshoz persze kell egy alap erőnlét, ezt pedig csak nagy munka árán lehet megszerezni. Mivel alapvetően szeretem a motorozást, engem a téli időszakban nem a beach-body, hanem a motoros test motivál az edzésre. Már februárban elkezdek futni, edzőterembe járni, erősíteni, hogy az év közben bírjam a strapát a vasparipa hátán. Imádom!

És végül: motorral izgalmasabb!

Ráadásul amíg mindenki unatkozik, kikérem magamnak, én szárnyalok! A motorral sokkal érdekesebb dolgokat lát az ember, sokkal több helyre eljut, még akkor is, ha csak a mindennapi ingázásból keres menekülőutat. Én néha egy kicsit még gurulok a meló után a naplementében, lazán rohanok a kerekeimmel bárhová, hogy egy egy kicsit levezessem a feszültséget. Átvágni valamelyik dunai hídon a naplementében, egy kicsit kerülni az autópályán (olcsóbb motorra a matrica) vagy csak elmenni fagyizni egy kicsit távolabbi fagyizóba, mint ahová eredetileg járok… Nekem ennyi kell a boldogsághoz. És már ennyitől is sokkal stresszmentesebbek a hétköznapok!

Mindenkinek azt javasolom, hogy aki gazdaságosabban szeretne közlekedni, az cserélje le az autóját motorra a szezonban! Gyors, kényelmes, és azt gondolom, ráadásul hosszú távon is megtérülő lehetőség. Főleg, ha kedvezmények és akciók is segítenek az indulásban!