Már az autópályán száguldozik a nagymamám

A nagyszüleim vidéken élnek, és még mindig nagy gazdaságot üzemeltetnek. Rengeteg földjük van, amiket bár már nem saját kezűleg, de még mindig megművelnek. Sokszor mondom nekik, hogy ne foglalkozzanak már ilyesmivel, mert csak fárasztják magukat, de hajthatatlanok. Ezt szokták meg, és szeretnek is ezzel foglalkozni, nem bírnak tétlenül ücsörögni.

A gazdaság papírügyei miatt a megyeszékhelyre kell menniük, így inkább a nagymamám intézi ezeket a dolgokat. Nagytatám látása nagyon sokat romlott az utóbbi időben, emiatt már nem ül volán mögé. Nagymama viszont még mindig aktívan vezet, akár egy autóversenyző. Sokszor rettegek is, amikor vele utazok, mivel elég merész előzéseket hajt végre, kissé agresszíven vezet.

A múlt héten látogatóban voltam a nagyszüleimnél. Szeretek hozzájuk menni, jó kicsit kimozdulni a zajos városi forgatagból, és megpihenni a csendes, nyugodt falucskában. Nagymamám megkért, hogy menjek vele a városba, a papírügyeket intézzük el. Hozzátette, hogy kivételesen vezethetek én, mivel jól tudja, hogy nem szeretem a merész vezetési stílusát.

Még sosem mentünk autóval együtt nagymamával a megyeszékhelyig, így nem is tudtam, hogy milyen útvonalon szokott közlekedni, de egyértelműen azt gondoltam, hogy az autópályán. Nagy meglepetés volt számomra, hogy mama még sosem vett matricát, viszont jól tudta, hogy arra szükség van ahhoz, hogy az autópályára felmehessen, emiatt nem ott közlekedik. A hosszabb, bonyolultabb útvonalon járt a városba, mivel azt szokta meg, valamint fogalma sem volt róla, hogy hol és hogyan kell matricát vásárolni.

Miután hazaértünk bekapcsoltam a nagyszüleim régi számítógépét és megmutattam az autopalyamatrica.hu/megyei-autopalya-matrica weblapot, ahonnan megtudhat mindent a matricáról, nem mellesleg vásárolhat is. Nagymamám viszonylag jól ért a számítógépéhez, természetesen Facebook-ja is van, szóval jól tudtam, hogy az online vásárlás is menni fog neki.

Áttekintést adtam a weboldalról, de nem vettünk matricát. Mama ritkán jár be a városba, emiatt azt javasoltam neki, hogy mielőtt megy, majd csak akkor vegyen matricát. Erre nem szólt semmit, csak simán nem fogadta meg a tanácsomat.

Ma hívott telefonon és elújságolta, hogy jobban átnézte az autopalyamatrica.hu/megyei-autopalya-matrica internetes oldalt, ahonnan megyei matricát vásárolt. Kíváncsi volt arra a bizonyos autópályára, amiről olyan sok jót hallott, de még sosem látta. Elmondása szerint nagyon tetszett neki, szóval ezentúl mama már az autópályán fog száguldozni.