Kozmetikumkészítés – házi módra

Nagyjából öt éve határoztuk el, hogy vidékre költözünk. Az okok olyanok voltak, mint másoknál is ehhez hasonló esetekben: elegünk lett a szmogból, a zajból, a tömegből. Friss szellőre vágytunk, ami reggelente az arcunkba csap, tiszta, édeni levegőre; a csillagos égre a fejünk fölött. Talán nem véletlen, hogy az ember olyan ösztönösen a természetbe vágyik vissza…

Na meg azért is határoztunk így, mert fontosnak tartjuk a fenntartható fejlődést, és, sajnos, a modern nagyvárosi civilizáció nem ennek kedvez. Az autók, a gyárak, a cégek, ennek az egész mókuskeréknek a dübörgése a több és a jobb logikája szerint működik; annak a logikának a mentén, amik globális környezetkatasztrófába sodorták a bolygót.

E miatt döntöttünk úgy, hogy biogazdálkodásba kezdünk: megpróbálunk mindent magunknak megtermelni. A házhoz, ahova leköltöztünk, egész nagy kert is járt, így a veteményes helye már adva volt. A kert egy részében elkerítettünk egy helyt az állatoknak is: csirkét vettük egy helyi tenyésztőtől, pulykát, libát; és még egy disznót is kerítettünk a faluból. Már csak arra kellett figyelni, hogy megfelelő kerítést eszkábáljunk a  veteményeskert és az állatok közé – a csipegetni vágyó kiscsibék nem túl nagy örömére.

Rendben, az étel már adva van. De mi lesz a higiéniával? Ha tartjuk magunk az elveinkhez, akkor azt sem vehetjük meg szupermarketekben; pláne, hogy nem bízok a multikban – ki tudja, mennyi vegyszerrel kotyvasztják ezeket össze?

Ha konzekvens akarok maradni, jöttem rá, kénytelenek leszünk ezt is magunknak elkészíteni.

Így találtam rá a Humanity Áruházra. Tudtam, hogy a kozmetikumok előállításához a glicerin az egyik elsődleges alapanyag, így találtam rá erre a linkre: humanityaruhaz.hu/termek/glicerin_novenyi_995-os_pheur_200_ml. Az egyből feltűnt, hogy csak egy kattintással is már a kosaramba tehetem a terméket, de az még szimpatikusabb volt, hogy konkrét információkkal és tanácsokkal látják el a vásárlót a felhasználási módokkal kapcsolatban. Azt magam is tudtam, hogy kozmetikumokban és tisztálkodási szerekben használják a glicerint – ezért is kerestem rá –, de az például meglepett, hogy a füstgépekben is ezt használják, vagy hogy fagyálló folyadékot készíthetünk a segítségével.

Egyből a kosaramba raktam ezt a prakikus 200 ml-es kiszerelést — humanityaruhaz.hu/termek/glicerin_novenyi_995-os_pheur_200_ml –, és úgy döntöttem, nézelődök még kicsit az oldalon. Pár kattintás után még jobban megörültem, hogy rátaláltam a Humanitiy Áruházra, mint először. Felfedeztem, hogy nem csak a glicerinhez hasonló olajokat és vajakat tudok rendelni, hanem szinte mindent, ami a házi készítésű kencékhez szükséges. Növényi gyantákat, viaszokat, színezékeket, pigmenteket, mosószódát, szappanalapokat egyaránt megtalálok a kínálatban. Könyveket is árulnak a Do It Yourself, azaz “Csináld Magad” mozgalommal csak ismerkedők számára; de megtalálhatók olyan natúr étrendkiegészítők is, mint a nyírfacukor, a gyógyvíz vagy a himalája só – csomó olyan dolog, ami jól jöhet mindazoknak, akiknek nem csak a föld egészsége a fontos.

A kosaramba is raktam párat a felsoroltak közül. A rendelés két napon belül megérkezett; a fizetés is könnyen, bankkártyával történt. Választhattam volna a szokásos utánvételes módot, de úgy voltam vele, hogy ebben a vírusos időszakban jobb a minimálisra csökkenteni a kontaktusok számát.

Elégedettségem okán még később is rendeltem a Humanity Áruházról. Muszáj is volt: mióta először ráakadtam az oldalra, és leadtam az első rendelésem, már kizárólag csak házi készítésű szerekkel tisztálkodunk.

Így védjük a bolygó és a saját egészségünket – egyszerre.