Kis fürdőszoba nagy csempe – hogyan újítsuk fel jól a fürdőszobánkat?

A nyár a felújítások időszaka. A jó időben sokkal nagyobb kedvvel állunk neki a felújításnak, a lakás szépítésének. Ilyenkor meleg van, ha szerencsénk van, akkor nem esik az eső és kedvünk szerint, a mi tempónkban haladhatunk. Igaz, néha nehéz a hőségben dolgozni, de én sokkal jobban szeretem a meleget, mint a hűs tavaszi időt.

Mivel hetek óta ragyogóan szép idő van, úgy döntöttem, hogy nem húzom tovább a fürdőszoba felújítást, éppen itt az ideje elkezdeni az oly rég esedékes munkálatokat.

Minden sikeres felújítást érdemes ötletgyűjtéssel kezdeni. Hogyha már körvonalazódik a fejünkben, hogy milyen fürdőszobát szeretnénk, akkor sokkal könnyebb beszerezni a szükséges anyagokat.

Nem tanácsos ötletek nélkül bevásárolni indulni, mert, ha ötletek és célok nélkül kezdünk vásárolgatni, annak egy hatalmas stílus-káosz lehet a vége.

Amikor az új fürdőszoba tervezési fázisában tartunk, már akkor érdemes szem előtt tartani a gazdaságosságot is. Hiszen fontos, hogy mindig mindent a legjobb áron szerezzünk be, így ha valamit sikeresen kiválasztunk, fontos, hogy ne egyből az első helyen vegyük meg, hanem egy kicsit jobban nézzünk szét a boltok kínálatában, hogy a nekünk kellő terméket a lehető legjobb áron szerezhessük be.

Minden lelkes, önjelölt fürdőszoba felújítónak ajánlom a http://furdoszobaotletek.hu/ oldalt. Nem csak fürdőszobás képeket nézegethetünk, hanem rengeteg ötlettel és tippel is gazdagodhatunk a konkrét felújítási vagy építési folyamatot illetően is.

Van egy hírlevelük, amire fel lehet iratkozni, és számtalan remek tanáccsal szolgálnak a kezdők számára is. Hiszen nem születhet mindenki fürdőszoba-felújítónak vagy lakberendezőnek.

A felújításnak vagy a berendezésnek egyébként van egy menete, amit nm kötelező, de nagyon ajánlott betartani. Így elkerülhetjük az olyan problémákat, hogy ugyan egy gyönyörű csempét választunk, hozzá illő szekrényekkel, csak éppen ezek miatt nem fér be a kád és zuhanyzót veszünk, holott nem is azt szerettünk volna.

Még a felújítás kezdete előtt érdemes reálisan áttekinteni a fürdőszobánk adottságait és azokhoz mérten tervezni, hogy ne álljon fent az ismert kis fürdőszoba nagy csempe helyzet.

Ne akarjunk többet a fürdőnkbe tenni, mint ami szükséges, mert túlzsúfolt lesz, nem lesz esztétikus és praktikus sem. Ha kis fürdőnk van, ne akarjunk egy hatalmas sarokkádat bepréselni, és ha aprók a falak, ne akarjunk hatalmas csempéket. A kis fürdőszoba nagy csempe gondra is van megoldás; vegyünk kisebb csempéket vagy daraboljuk fel a nagyot.

Minden problémára van megoldás, csak rá kell jönni. Mégis azt mondom, az a legegyszerűbb, ha megpróbálunk a problémákat elkerülve nekivágni a felújításnak.

Ehhez ajánlom a http://furdoszobaotletek.hu/ oldalt, ahol listába szedték a lépéseket, amiken végig kell mennünk álmaink fürdőszobájának megvalósításához. A sorrend nem kőbe vésett, de szerintem jobb a szempontokon a megadott sorrendben végig haladni.

Az első mindenképpen az legyen, hogy határozzuk meg a fürdőszoba kívánt színvilágát. Sokkal egyszerűbb akkor dönteni a többiről, ha már tudjuk, milyen színekhez kell igazodnunk. Ha a fő színeket meghatároztuk, nem veszünk olyan elemeket, amikről később kiderül majd, hogy egyáltalán nem valók a fürdőbe.

A színek összeválogatásánál arra kell figyelni, hogy milyen mérete van a fürdőnknek.

kis fürdőszoba nagy csempe
kis fürdőszoba nagy csempe

Egy apró fürdőszoba esetén célszerű világos színeket választani, olyanokat, amik optikailag nagyobbítják a fürdőszobát. Egy világos szoba mindig tágasabbnak tűnik, mint ugyanaz sötétben. Emellett természetesen az az elsődleges, hogy nekünk tetsszen a színkombináció.

Ha megvagyunk a színnel, kiválaszthatjuk a csempét és a padlólapot. A csempékkel nehéz dolga van az embernek, mivel rengeteg féle van belőle. Szinte minden színben és mintában vannak csempék, így hihetetlen nagy a választék, ezek közül pedig nem mindig egyszerű megtalálni, hogy nekünk melyikre van szükségünk.

Éppen ezért kellett már az előző lépésben kiválasztani a fürdőszobánk színvilágát, így sokkal könnyebben el tudunk igazodni a rengeteg minta, szín és anyag között.

Sok olyan csomagot lehet kapni, amiben a csempékhez illően már padlólapot is választottak a gyártók, így ezekkel kell a legkevesebbet foglalkozni. Én mégis úgy vagyok vele, hogyha már az én fürdőszobám, akkor minden kis részlet legyen nekem megfelelő, nemet mondok az előre kiválasztott padlólapokra.

A padlólapoknak is igen széles skáláját lehet megtalálni az üzletekben, a lényeg, hogy színben, formában és mintázatban a már kiválasztott színvilághoz és csempékhez illeszkedőt vásároljunk.

Fontos szem előtt tartani ismételten csak a helyiség méretét, hogy ne vegyünk kis fürdőbe nagy padlólapot.

A csempék és padlólapok mozaikokkal és dekorcsíkokkal tehetők még egyedibbé, így ha valami igazán különlegeset szeretnénk a fürdőszobánk megjelenésében, érdemes a mozaikok és dekorok világában is jobban elmerülni, hiszen ezekkel szinte végtelen opció áll rendelkezésedre a fürdőszobád feldobása érdekében.

A burkolatoknak nem csak kreatív oldala van, arra is figyelni kell, hogy mennyire tartós az anyag, majd azt is meg kell határozni, hogy mennyire lesz szükség a fürdőszoba burkolásához. Ilyenkor sosem szabad kicentizni az adagot, mindig van pár csempe vagy padlólap, ami megsérül, selejtet is hozzá kell számolni a megvásárolandó mennyiséghez.

Ha a burkolatok végtelen lehetőségeit sikeresen áttanulmányoztuk és megvan a tökéletes burkolat és csempe is, akkor jöhet a harmadik pont, ami a furdoszobaotletek.hu szerint nem más, mint a vizesblokk.

Ezt azt gondolom, hogy nem kell annyit magyarázni, csupán azt kell eldöntenünk a fürdőszobánk adottságait figyelembe véve, hogy kádat szeretnénk, vagy zuhanyzót, majd az aktuális kínálatból kiválasztjuk a számunkra legmegfelelőbbet. Sok féle zuhanyzó és kád létezik. Színben, formában, kialakításban is a legkülönfélébbek, ráadásul már számtalan extra is került a legtöbbe. Az okos, zenét lejátszó zuhanyzók és a hidromasszázs kádak rengetegében pedig ismét elég sok időt el lehet tölteni gondolkozással.

A vizesblokkhoz hozzátartozik a mosdó is, amit az említett oldal egy külön pontként kezel. Ezzel is ugyanaz a helyzet, mint a káddal, vagy zuhanyzóval. Az alapfunkciója ugyanaz mindegyiknek, csak azt kell eldöntenünk, hogy valami cifrábbat, vagy egy teljesen egyszerűt szeretnénk-e. Itt már bejön a képbe az is, hogy színben és kialakításban passzolnia kell a vizesblokk többi eleméhez. Ha például egy fekete kocka kádat vettünk, ahhoz nem célszerű fehér, kör alakú csapot venni. A színek, a kialakítás, a formák a döntők a mosdó kiválasztásakor.

Az ötös pont a wc kiválasztása. Eleve az egy nagy kérdés, hogy akarunk-e WC-t a fürdőbe, vagy külön helyiségben kapjon helyet.

Az oldal hatos pontban említi az általam már említett mosdó-csaptelep kérdést is. Ennél is teljesen ugyanazokra kell figyelni, mint a vizesblokk többi tagjánál.

Ezután jöhetnek a szekrények, amiknél a szín, a kialakítás és a méret a legfontosabb szempontok.

Mikor mindennel megvagyunk, érdemes átgondolni, hogy milyen fűtési rendszert szeretnénk, hiszen a radiátorokat is ki kell választani, azoknak is be kell férnie valahova, vagy ha valami energiatakarékosabb megoldást szeretnénk, akkor le kell rakatni a padlófűtést. Mindenképpen fontos, hogy meleg legyen a helyiségben, hiszen senki sem szeretne télen a meleg víz alól egy jéghideg fürdőbe kilépni.

Ha ezzel is megvagyunk, jöhetnek a kiegészítők, lámpák, szappantartók, törölközőtartók és hasonló apróságok, amiktől otthonosabb és praktikusabb lesz a fürdőszobánk.

Ha mind a kilenc ponton végig mentünk és igazából mindent kiválasztottunk, a fürdőszobánk a fejünkben már egészen összeállt, akkor nekikezdhetünk a kivitelezésnek. Vannak olyan részek, amiket magunk is meg tudunk csinálni, illetve van, amihez érdemes szakember segítségét kérnünk.

Az ötletekhez rengeteg oldal van az interneten, és a kivitelezéshez tippeket is bőven lehet találni. Felújítóknak kötelező olvasmány a furdoszobaotletek.hu, ami nekem is rengeteget segített a megvalósításban a remek tippjeivel.

És nagyon fontos az álmodozáskor arra is gondolni, hogy mit enged meg számunkra a pénztárcánk, és át kell gondolnunk, mi az, amiért esetleg hajlandók vagyunk az eredetileg arra szántnál több pénzt költeni.

Hogyha ezeket a pontokat és tanácsokat elolvassuk és megfogadjuk, akkor nem jelenthet nagy gondot a fürdőszobánk felújítása, és az eredménnyel is garantáltan meg leszünk elégedve, hiszen minden megtervezett lesz. Egy szép fürdőszobánál pedig fontos az összhang, hiszen egy hosszú nap után itt fogunk lazítani.