Házfelújítás és ablakcsere

Nemrég vettünk egy házat a férjemmel. Ez az első közös otthonunk, így ez igen nagy lépés volt nekünk. Sokáig spóroltunk rá, de végül sikerült, pedig közben tartottunk egy esküvőt is, ami ma már nem egy olcsó mulatságnak számít. Minden nehézség ellenére némi segítséggel sikerült megvennünk a lakhelyünkön egy régi házat, ami ugyan felújításra szorul, de nagyon jó a fekvése. Folyóparton van, de mégsem túl messze a városközponttól, így minden szempontból tökéletes. A vétel után következett az az időszak, amikor megterveztük, hogy hogyan történjen a felújítás. Kicsit aggódtam, mert másoktól már hallottam, hogy egy házfelújítás, építkezés nagyon meg tudja terhelni az ember párkapcsolatát. Én azért reméltem, hogy mi együtt átvészeljük ezt az egészet.

A másik nehézséget a gazdaságunk jelentette. Mezőgazdaságban dolgozunk, így sajnos sosem lehet teljesen biztosra megmondani, hogy a termés az adott évben bejön vagy sem. Nagyon sok dologra kell odafigyelni csak úgy, mint egy házfelújításkor. Én azt gondoltam, hogy nagyjából tisztában vagyok a gyakorlati dolgokkal, de mint kiderült, ez nincs így. Amiről nem is gondoltam volna, mennyi gondot fog okozni, azok a nyílászárók voltak.

Bár nagyon szépek a fából készültek, és a strapabíróság miatt mindenképp műanyag ajtókat és ablakokat szerettem volna a házunkba. De nem csak maguk a nyílászárók, hanem a műanyag ablakpárkány méretek is okoztak némi galibát. Ugyanis a régi ablakok méretei nem egyeztek azzal, amilyeneket gyártanak ma, így kellett némi átalakítást végeznünk. Mondtam férjemnek, hogy nem lesz jó ez a sok stressz, és jobban járunk, ha utánanézünk kicsit a dolgoknak, olvasunk szakértői véleményt is, hiszen manapság az interneten már mindent meg lehet találni.

Valóban igazam is lett, találtunk egy oldalt, ahonnan nagyon sok hasznos infót sikerült begyűjtenünk. Azt olvastuk, vannak szabványméretek, amiket a legtöbb esetben használnak az emberek. Hiszen gondoljunk csak bele, mi lenne, ha mindenki a saját maga feje szerint méretezné a dolgokat? Semmi sem passzolna semmihez. Ezt megelőzendő, vannak szabványok, amik arra hivatottak, hogy a dolgunkat megkönnyítsék. Azonban előfordulhat az is, mint a mi esetünkben, hogy egy régi, rosszul szigetelt ablakot cserélnek ki, ahol bizony a méretek nem mindig stimmelnek. Azt tanácsolták a
weboldalon, hogy ne raboljuk a kivitelező idejét és a sajátunkat sem, hanem mérjük le magunk az ablakot. Ha ezt lemérjük, lesz viszonyítási alapunk. Ez nem csak időspórolás szempontjából hasznos, hanem azért is, mert így lesz egy viszonylagos fogalmunk arról, hogy mekkora ablakra van szükségünk. Ez jól jöhet árajánlat kérésekor is, amikor is már konkrét méretre kérhetjük az ajánlatot, ami sokkal egyszerűbb.

Ahhoz, hogy lemérjük az ablaktok szélességét és magasságát, a legkönnyebb módszer, ha kicsit megbontjuk az ablakot, és megnézzük, mekkora az a rész, ami nem látszik. Így egy valós méretet fogunk tudni kapni. Ne ijedjünk meg a kosztól, amit ez a kis bontás okozhat, mert ha utána sor kerül a
tényleges ablakcserére, akkor a végeredmény úgyis kárpótolni fog. A szép műanyag ablakunkhoz választottam egy nagyon szép műanyag párkányt is, ami méretben és stílusban is pont passzol.

Nagyon örültem, hogy megtaláltuk ezt az oldalt. A sok jó tanácsnak köszönhetően nem kevés veszekedést tudtunk elkerülni, így a felújítás sem ment végül a kapcsolatunk rovására. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt az oldalt!