Gyógyír az addikcióra: a gazdálkodás

Az addikciók, vagy más néven függőségek olyan betegségek, amiknél teljesen kicsúszik az ember lába alól a talaj, a kezéből a kontroll. Nehéz belátni és szembenézni azzal, ha baj van és segítségre szorulunk. Azt hisszük egyedül vagyunk a bajban, pedig sokkal többen küzdenek vele, mint gondolnánk.

Az addikciónak sokféle formája létezik: a leggyakoribb az alkoholizmus és a nikotin függőség, de ott van még a különböző drogoktól való függés, a szerencsejáték függőség, a különböző viselkedési formák függősége, mint a vásárlás, a képernyő függőség, a pornó függőség, stb. A sort sokáig lehetne folytatni. A közös bennük, hogy minden esetben az adott tevékenység annyira meghatározza minden napunkat, hogy az az életünk minden más területének rovására megy, és kicsúszik a kezünkből a kontroll. Tulajdonképpen nagyon sokunk függő, csak nem annyira káros tevékenységtől függ. Például van, aki csokifüggő, munkafüggő, stb. Ilyen esetekben is könnyű túlzásba esni, és káros lehet az egészségre, de nem olyan szinten önpusztító mértékben, mint az előbbi példáknál.

Ha valaki elindul le a lejtőn, és úgy érzi bajban van, kérhet segítséget. Az ország több pontján működnek kórházak addiktológiai osztályai, vagy pszichiátriái, ahol ingyenesen kezelik az arra szorulókat. Vannak önsegítő körök, ahol a sorstársak egymásra támaszkodva segítik egymást ki a bajból, és vannak olyan intézmények, ahol szintén addiktológus vezetésével vezetett hosszú távú programon lehet részt venni. Ez azért jó, mert kiemeli a személyt a megszokott környezetéből és eltávolítja azoktól a nap, mint nap átélt ingerekkel, amik a függőségét erősítenék. Cserébe szakorvos, és sorstársak körében gyógyulhat és sajátíthatja el azokat a technikákat, amiknek a gyakorlásával a későbbiekben is hatékonyan állhat ellen a kísértésnek. Az addikcióból való kigyógyulást nagyon segíti még a napirend kidolgozása és betartása. A napirend biztonságérzetet és kapaszkodót nyújt a nehéz időkben is, ami kihúzhat a bajból, segíthet átsiklani a kísértés felett. Emiatt is gyakran alkalmazott módszer az addiktív betegekkel foglalkozó intézményekben a gazdálkodás, akár kertészkedés, állatok gondozása. Ez azért segít, mert egyrészt mindennapos rutinszerű munkát ad, értelmet ad a mindennapoknak, másrészt teremtő munka, ami hosszú távon is elégedettséggel, kielégültség érzéssel tölthet el. A természetben lenni, növények és állatok között pedig szintén olyan kötelék, ami a természetes jóllét fenntartásában segíthet. Az állatokkal való kapcsolódás pedig nagy töltekezés, ami erőt adhat a napi munkához. Van, aki a fent említett gyógyuló programok keretében talál rá erre az életformára, és van aki magától, de az biztos, hogy aki egyszer rátalált, az nehezen engedi el. A természet közelsége hatalmas erőforrás, ami minden nap rendelkezésünkre áll, valamint érezhetjük, hogy szükség van ránk, és a munkánkra, ezáltal értelmet is adhat életünknek. Ha emellett vannak megtartó családi és baráti kapcsolataink, az addikcióból kigyógyulva akár jobban élhetünk, mint az addikció előtt.