Egy ígéretes lehetőség az Ausztriában dolgozó vágyóknak

ausztriai munkaA nagyszüleimhez hasonlóan rengetegen foglalkoztak vidéken gazdálkodással. Bizonyos területeken ez számított a legbiztosabb munkának. Semmi más nem kellett hozzá, csak ez kis hozzáértés (ami akkoriban nem volt ritka dolog) és szorgalom. Nem egy család élt kizárólag gazdálkodásból és panasz sem volt sokáig az ebből adódó megélhetési lehetőségekre. Napjainkban sem lehetetlen csupán ebből fedezni a szükségleteket, de valljuk be, egyre kevesebb példát hallunk, látunk erre. A befektetett, egyáltalán nem könnyű munka, talán már nem azt a gyümölcsöt hozza, mint régen, vagy csak a választási lehetőségek bővültek és ezért lépnek egyre kevesebben erre az útra.

Az út, amelyre viszont újabban egyre többen lépnek, az a külföldi munkavállalás. A barátaim nagy része jelenleg is külföldön dolgozik mezőgazdasági munkakörben, vagy éppen  vendéglátó iparban.
A külföldi lehetőségek közül is legtöbben az ausztriai munkát részesítették előnyben.
Azt hinnénk, hogy azt biztosan nagyon könnyű megszerezni, mivel közel van és rengeteg magyarról tudunk, akinek ott van bejelentett munkahelye. Munkát találni nem is jelentene akkora problémát, mint tisztességes fönőköt találni. A legnagyobb gond abban rejlik, hogy mennyire kerülhetünk kiszolgáltatott helyzetbe annak következtében, hogy csak vakon tapogatózunk és belevágunk az első jól hangzó lehetőségbe. A barátaim többször is beleestek ebbe a hibába, míg végül tanultak belőle és egy biztonságosabb utat kezdtek el keresni. Ekkor találtak rá a tiroli.hu weboldalra, amely az Ausztriában dolgozni vágyó embereknek ajánlja fel szolgáltatásait.
A biztonságos ausztriai munka egyik feltétele az alapszintű német nyelvtudás, ezért a téli hónapokat azzal töltötték, hogy átlapozgatták a régi tankönyveiket és német nyelvű újságokat, cikkeket olvasgattak, addig, amíg eléggé magabiztosak voltak nyelvtudásukban.
Tudomásom szerint, a Tiroli Álláskeresőnek köszönhetően pár hete már konyhai kisegítőként dolgoznak egy szálloda éttermében és nagyon jól érzik eddig magukat. Egy öt csillagos szállodáról van szó, azt mesélték, hogy nem is nagyon akarták elhinni, amikor megérkeztek és megtudták, a hotel egyik szobájában szállhatnak meg. Talán ez az első olyan ausztriai munkájuk, ahol biztonságban érzik magukat és hosszabb távon is el tudják képzelni, hogy ott dolgozzanak.

Engem is próbáltak győzködni, hogy legalább adjak egy esélyt és vágjak bele ugyanazon az úton, mint ők, csak sajnos nekem a német még egy teljesen idegen nyelv, így a közeljövőre nézve tárgytalan. Ugyanakkor, nem hessegettem el a gondolatot, hogy egyszer én is veszem a fáradtságot és egy jó pár német magánóra után megpróbálkozom vele.